Sinds 2010 zijn er een tiental natuurbegraafplaatsen in Nederland bij gekomen. Er zijn daarnaast nog een aantal initiatieven die momenteel de start van een natuurbegraafplaats onderzoeken. Als u wethouder of ambtenaar in ruimtelijke ordening natuur bent, bestaat de kans dat er een aanvraag bij u binnenkomt.
Brana kan u voorzien van informatie zoals onafhankelijke onderzoeken en cijfers over natuurbegraven in Nederland, als basis voor beleid. Bovendien is er onze gedragscode die werkbare handvatten biedt om een beleidskader te formuleren.
Gedragscode Brana
De Brana gedragscode is opgesteld om duidelijk te maken waaraan echte natuurbegraafplaatsen blijvend herkend kunnen worden. Elke natuurbegraafplaats die deze gedragscode onderschrijft, maakt daarmee duidelijk dat zij de kwaliteit en continuïteit van de bedrijfsvoering borgt door duurzaam en maatschappelijk verantwoord te ondernemen.
De gedragscode biedt waardevolle handvatten voor beleidsmakers om natuurbegraven op een verantwoorde en natuurvriendelijke manier in te passen in beleid.
Lees hier de volledige gedragscode.
Natuurbegraven biedt nieuwe kansen voor gemeenten
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en Natuurmonumenten hebben een handreiking over de mogelijkheden en voordelen van natuurbegraafplaatsen voor gemeenten opgesteld. Deze handreiking biedt gemeenten inzicht in hoe natuurbegraafplaatsen bijdragen aan natuurontwikkeling en helpen bij het behalen van gemeentelijke doelstellingen op het gebied van duurzaamheid en recreatie. De handreiking biedt een helder en beknopt stappenplan in het proces van de ruimtelijke ontwikkelingsfase tot uiteindelijke realisatie van een natuurbegraafplaats.
De behoefte aan een laatste rustplaats in de natuur groeit binnen onze samenleving. Gemeenten krijgen vaker te maken met de wens om in deze behoefte te voorzien. Daarbij biedt de ontwikkeling van een natuurbegraafplaats gemeenten de mogelijkheid om multifunctionele natuurgebieden te creëren die bijdragen aan zowel de biodiversiteit als de recreatieve waarde van het gebied. Het helpt gemeenten om beleidsdoelstellingen te halen zonder dat er overheidsgelden nodig zijn voor het onderhoud en de ontwikkeling van de natuur.
Praktische handleiding voor ontwikkeling
De handreiking is een stapsgewijze gids voor gemeenten die een natuurbegraafplaats willen realiseren. Van de initiële verkenning en planontwikkeling tot de planologische procedures en de uiteindelijke realisatie. Het document benadrukt het belang van participatie en draagvlak onder omwonenden en stakeholders en biedt praktische tips voor een doelgerichte en succesvolle implementatie. De handreiking is volledig conform de richtlijnen van Brana, de branchevereniging voor natuurbegraafplaatsen in Nederland.
De Whitepaper Natuurbegraven is te downloaden op: Natuurbegraven: kansen voor gebiedsontwikkeling | VNG
Diverse onderzoeken
In 2017 en 2018 zijn er in opdracht van Provincie Gelderland diverse onderzoeken uitgevoerd.
- Oplegnotitie B-ware, Effecten Natuurbegraven plus 6 bijlagen (PS2018-219)
- Bijlage 1 bij de oplegnotitie Effecten van begraven en natuurbegraafplaatsen op de bodem
- Bijlage 2 bij de oplegnotitie, Effecten van natuurbegraven op de bodemfauna
- Bijlage 3 bij oplegnotitie, Expertnotitie effecten natuurbegraven op boomwortels, mycorrhizaschimmels en bodemleven
- Bijlage 4 bij oplegnotitie, Effecten van natuurbegraven op vegetatie, bodemchemie en grondwaterkwaliteit
- Bijlage 4a bij oplegnotitie, Resultatenoverzicht verkennend onderzoek, grondwaterkwaliteit op drie reguliere begraafplaatsen
- Bijlage 5 bij oplegnotitie, Expert-oordeel Effecten van natuurbegraven op de kwaliteit van grondwaterbronnen en -reserves
Onderzoek naar vegetatie op Heidepol
Onderzoek: Natuurbegraafplaatsen in Nederland
Onderzoek uit 2013 door Alterra, Wagening Universiteit. Inventarisatie van natuurbegraafplaatsen en de wijze waarop natuurbegraven vorm wordt gegeven.
Meer informatie op de website van Alterra.
Download Alterra rapport 2470 als PDF bestand.
Onderzoek: Terug naar de natuur
Onderzoek uit 2009 door Alterra, Wagening Universiteit. Mogelijke effecten en juridische aspecten t.a.v. natuurbegraven, asverstrooien en urnbijzetting in natuurgebieden.
Download Alterra Rapport 1789 als PDF bestand.
Neem voor meer informatie contact op met voorzitter Walter Kooy via voorzitter@brana.nl