Natuurbegraafplaatsen nemen flink in aantal toe

De natuurbegraafplaats is bezig met een opmars in Nederland. Begraven zonder grafsteen in een natuurgebied is voor een kleine groep nu al een aantrekkelijke optie.

De natuurbegraafplaats is sterk in opkomst. In de afgelopen vijf jaar werden tien van dergelijke begraafplaatsen geopend. Ieder jaar komen er zeker twee tot drie bij. De Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB) spreekt dan ook van een ‘hype’. “Ik spreek niet vaak van een hype, ontwikkelingen in begrafenisland gaan erg langzaam”, zegt consulent Wim van Midwoud van de LOB. “Maar als ik er één signaleer is dat zeker de opmars van natuurbegraafplaatsen.”

Op een natuurbegraafplaats worden overledenen in de natuur begraven, vaak zonder grafmonument. “Als daar wel voor wordt gekozen, is het in ieder geval een grafsteen die biologisch afbreekbaar is, bijvoorbeeld van hout. Het idee is juist dat het lichaam van een overledene volledig wordt opgenomen door de natuur.” Met GPS-coördinaten kan wel aangegeven worden waar iemand ligt. Dat is ook één van de voordelen, stelt Van Midwoud. “Overledenen worden niet geparkeerd op een vast plekje op een begraafplaats. Het betalen van grafrechten voor onderhoud is ook niet nodig.”

Inmiddels is er een branchevereniging opgericht voor natuurbegraafplaatsen, de BRANA. Op de natuurbegraafplaats van voorzitter Gé Peterink leidde hij al duizenden mensen rond. “Ook heeft een groep belangstellenden al een plek gereserveerd. De motieven hebben we laten onderzoeken. Als reden wordt de eeuwige grafrust op een natuurbegraafplaats genoemd; het graf hoeft niet te worden geruimd of onderhouden. Nabestaanden worden dus niet met een probleem opgezadeld.”

Ook DELA noemt het ‘bijzonder’ dat Nederlanders al bij leven een plekje willen reserveren in de natuur. “Dat gebeurt bij reguliere begraafplaatsen niet vaak. De groep die kiest voor begraven in de natuur is overigens klein, het gaat om een half procent van alle overledenen, maar de belangstelling van deze kleine groep is groot”, zegt een woordvoerder van DELA. “Voor veel Nederlanders is het doorslaggevend dat ze begraven worden in de buurt van een plaats waar ze bij leven binding mee hadden. Voordat velen ervoor kiezen om zich te laten begraven op een natuurbegraafplaats, zal het aantal dus nog flink omhoog moeten.”

De trend is komen overwaaien uit Engeland. “Daar is begraven in de natuur al veel gebruikelijker”, zegt John Heskes van Yarden. “Ik verwacht dat het aantal natuurbegraafplaatsen in de toekomst zeker zal stijgen. Cremeren is nu populairder dan begraven, onder meer omdat nabestaanden dan geen zorg hebben over een graf. Met de komst van de natuurbegraafplaats kan de keuze bij deze groep mogelijk veranderen.”

Bron: www.metronieuws.nl, 9 september 2013