Bestuurders ontdekken de kracht van natuurbegraven
11 juli 2025
Op 17 en 18 juni vond in het Klokgebouw in Eindhoven het VNG Jaarcongres 2025 plaats. Een bijzondere editie, want dit jaar vierde de Vereniging van Nederlandse Gemeenten haar 100-jarig jubileum. Na een koninklijke aftrap van koning Willem-Alexander met onder anderen burgemeester Jeroen Dijsselbloem en commissaris van de Koning Ina Adema, opende de beursvloer haar deuren. Onder het thema ‘Samen maken we de toekomst’ verzamelden zich hier meer dan 3.000 bestuurders uit alle windstreken van het land. Als BRANA kijken we positief terug op de zichtbaarheid van natuurbegraven als toekomstgerichte en maatschappelijk relevante vorm van begraven.
Natuurbegraven zichtbaar op de beursvloer
BRANA-lid Natuurbegraven Nederland, was op de beursvloer aanwezig met een gezamenlijke stand met hun partner Natuurmonumenten. In die setting ontstonden veel waardevolle gesprekken met wethouders, beleidsmakers en andere geïnteresseerden. Daarbij groeide het besef dat een natuurbegraafplaats niet alleen een duurzame begraafvorm is, maar ook kansen biedt voor gebiedsontwikkeling, landschapsbeheer en maatschappelijke verbinding.
Excursie naar natuurbegraafplaats Schoorsveld: “Alsof je in een natuurgebied staat”
Een van de hoogtepunten van het congres was een middagsessie op dinsdag, waarbij 36 bestuurders deelnamen aan een excursie naar natuurbegraafplaats Schoorsveld in Heeze-Leende. Daar volgden ze workshops midden in de natuur, onder begeleiding van onder meer René Poll (Natuurbegraven Nederland) en Emile Peters (Natuurmonumenten).
Deelnemers bespraken de potentie van multifunctionele gebieden: hoe kunnen natuur, recreatie, rouw en herinnering op een organische manier samenkomen? Terwijl wandelaars en fietsers passeerden, voelden de aanwezige bestuurders zelf hoe een natuurbegraafplaats volledig kan opgaan in het landschap. “Het voelt hier écht alsof je midden in een natuurgebied staat,” klonk het tijdens de wandeling.
Jongerenwelzijn en de kracht van natuur
Naast ecologie en gebiedsontwikkeling kwam ook het welzijn van jongeren aan bod. Onder een tarp in het bos presenteerden Fontys Hogeschool en Bron van Betekenis hun onderzoek en ervaringen met de positieve invloed van natuur op het mentaal welzijn van jongeren. De bestuurders gingen hierover met elkaar in gesprek, waarbij kennis en persoonlijke ervaringen werden gedeeld en vertaald naar hun eigen praktijk.
De sessie werd op poëtische wijze afgesloten door dichteres Marianne van Velzen, die ter plekke een improvisatiegedicht maakte op basis van de ervaringen van de middag. Haar woorden vormden een waardige afsluiting van een inspirerende excursie.
Blijvende indruk
Als BRANA kijken we tevreden terug op deze editie van het VNG Jaarcongres. De gesprekken, ontmoetingen en gedeelde ervaringen bevestigen: natuurbegraven raakt aan meerdere maatschappelijke opgaven. Het biedt gemeenten kansen op het gebied van duurzaamheid, gezondheid, ruimtegebruik en zingeving. BRANA blijft zich inzetten voor kennisdeling, samenwerking en beleidsontwikkeling op dit vlak – in gesprek met gemeenten én met de samenleving.